Consumption of Food Groups and the Risk of Pancreatic Cancer: A Case-Control Study.
Ghadirian P, Nkondjock A.
Epidemiology Research Unit, Research Centre, Centre Hospitalier de l'Université de Montréal (CRCHUM)-Hôtel-Dieu, Faculty of Medicine, Université de Montréal, 3850 St. Urbain St., Montreal, H2W 1T7, QC, Canada,
parviz.ghadirian@umontreal.ca

PURPOSE: The purpose of this study is to investigate whether the consumption of specific food groups predicts the risk of pancreatic cancer, a case-control study of nutrition and pancreatic cancer among French-Canadians was carried out in Montreal, Quebec, Canada. METHODS: A total of 179 pancreatic cancer cases (97 males and 82 females) and 239 population-based control subjects were interviewed. Dietary intake was evaluated via a validated food frequency questionnaire that gathers information on over 200 different food items and beverages. Odd ratios (ORs) and 95% confidence intervals (CIs) were computed by unconditional logistic regression. RESULTS: After adjustment for age, smoking, diabetes status, proxy interview, gender and total energy intake, a reduced risk of pancreatic cancer was related to vegetables and vegetable products [OR = 0.47; 95%CI: (0.21-1.06) p-trend = 0.024], while an increased risk was associated with the consumption of lamb, veal and game [OR = 2.24; 95%CI: (1.11-4.52) p-trend = 0.026], when the upper and lower quartiles of intake were compared. Changes in dietary intake over the last decade revealed an elevated risk with augmented consumption of soups, sauces and gravies [OR = 2.32; 95%CI: (1.20-4.49) p-trend=0.03], beef products [OR = 2.07; 95%CI: (0.95-4.51) p-trend=0.05] as well as fish and shellfish [OR = 1.48; 95%CI: (0.78-2.80) p-trend=0.05]. CONCLUSIONS: These findings suggest that a diet rich in vegetables and vegetable products may decrease the risk of pancreatic cancer.

PMID: 20101477 [PubMed - as supplied by publisher]


Traducción

El objetivo de este estudio es investigar si el consumo especifico de determinados grupos de alimentos predice el riesgo de cáncer pancreático. Un estudio de caso - control de nutrición y cáncer pancreático entre canadienses franceses fue llevado a cabo en Montreal, Quebec, Canadá. Método: un total de 179 casos de cáncer pancreático (97 hombres y 82 mujeres) y 239 sujetos de la población tomados como control, fueron interrogados. La dieta fue evaluada vía un cuestionario de frecuencias alimenticias validado dentro de 200 items opcionales de alimentos. Los odd ratios (relación probabilística de hechos) y los intervalos de confidencia del 95% (CIs) fueron computarizados a través de una regresión logística incondicional.

Resultados: después de hacer ajustes por edad, fumadores, diabetes, género y consumo de energía total, una reducción del riesgo de cáncer pancreático fue relacionada al consumo de vegetales y productos vegetales [(OR= 0.47, CI: 0.21-1.06) p-trend = 0.024], mientras un incremento del riesgo fue asociado al consumo de carne de cordero, vaca y aves [OR = 2.24; 95%CI: (1.11-4.52) p-trend = 0.026], cuando los cuartilos mayor y menor de consumo fueron comparados. Cambios en el consumo de alimentos en la última década demuestran un riesgo elevado de cáncer pancréatico con el consumo de salsas picantes, caldos y salsas a base de carnes [OR = 2.32; 95%CI: (1.20-4.49) p-trend=0.03], productos derivados de la carne [OR = 2.07; 95%CI: (0.95-4.51) p-trend=0.05], así como de pescado y mariscos [OR = 1.48; 95%CI: (0.78-2.80) p-trend=0.05].
Conclusiones: estos resultados sugieren que las dietas ricas en vegetales y productos vegetales pueden reducir el riesgo de cáncer pancreático.


Esta es otra investigación con resultados coherentes con la tendencia actual de confirmar que las dietas vegetarianas son preventivas de ciertos cánceres, en este caso particular, el agresivísimo cáncer pancreático.